Payroll versus vaste dienst

Payrolling is tegenwoordig een erg populaire dienst. Het wordt steeds meer gebruikt en je ziet er overal de voordelen van in. Dit komt doordat er op vele plaatsen de voordelen van payrolling op internet verschijnen. Payrolling is echter anders dan de vaste dienst en de verschillen zijn niet bekend. Is het voordeliger om een payrollkracht te zijn of kan je toch beter in de vaste dienst zitten? Je werkt voor hetzelfde bedrijf, dus je zou verwachten dat je hetzelfde wordt behandeld, maar dit is niet altijd zo het geval in de Nederlandse maatschappij. Zo worden uitzendkrachten anders behandeld dan de vaste dienst, wat vaak nadelig is voor de uitzendkrachten. Is dit ook het geval voor payrollkrachten? Of zijn ze juist voordeliger uit?

Wat is je rol in het contract?

Je rol in het bedrijf als payrollkracht is niet hetzelfde als die van de vaste dienst. Werknemers die in vaste dienst zijn zijn direct dienst, waar payrollkrachten juist indirect in dienst zijn bij het bedrijf. Dit zorgt ervoor dat de cao van de meeste payrollers anders is dan die van werknemers in vaste dienst. De cao van payrollers valt onder Uitzendkrachten van de ABU. ABU is de belangenbehartiger van de uitzendondernemingen in Nederland. Bovendien zijn er payrollbedrijven die een eigen cao hanteren. Dit zijn vaak grote bedrijven.

Arbeidsvoorwaarden

Doordat de cao niet precies hetzelfde is, zijn de arbeidsvoorwaarden van payrollkrachten niet hetzelfde als die van werknemers in vaste dienst. Over je loonadministratie, en dus je loon, hoef je je zeker geen zorgen te maken. In het ABU-cao staat dat je als payrollkracht na 26 weken hetzelfde hoort te verdien als al je andere collega’s, dus ook die in vaste dienst. Toch blijkt dat dit in de praktijk al is na de eerste dag het geval is. Sinds begin 2015 is dit namelijk ook verplicht gesteld. Het ABU-cao is hier dan ook op aangepast. Je bent als payrollkracht dus vrijwel gelijk aan werknemers in vaste dienst. Alleen in de secundaire arbeidsvoorwaarden zitten vaak verschillen. Dit hangt volledig af van het feit of de opdrachtgever deze gelijk trekt of

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *